Hufvudstadsbladet
Örtodlarna bjuder på söt stevia och pigg perilla
Rufsa med handen i de stadiga små plantorna och väldoften sprids i det fuktiga växthuset. Syrlig citrontimjan, kraftig ananassalvia och söt stevia väcker gourmandens smaklökar. Örter i trädgården ger nya dimensioner både i köket och i trädgården.

Annika Rentola, text
Mikael Nybacka, foto


Den smakar strävt som en kattunga känns, och samtidigt som sötningsmedel, mer än socker, översött och mättat. Fjolårets nykomling i Katja och Jukka Juholas växthus i Svartå, Stevia rebautiana, får inte marknadsföras som en ersättare för socker, men fungerar trots allt bra i köket. - Vår granne som är diabetiker använde stevia som sötningsmedel en hel sommar när vi hade tagit in den och tyckte att hon mådde bra av den, säger Katja Juhola om den anspråkslösa gröna plantan som växer i familjens stora växthusbubbla. Katja Juhola, som driver den lilla handelsträdgården med ekologiskt odlade örter och grönsaker tillsammans med sin man Jukka, känner för örter på flera sätt: som kulinarisk råvara, som estetisk upplevelse och i medicinskt hänseende. - Jag blev varken läkare, skådespelare eller konstnär, som det var tänkt. I stället sökte jag mig till Snellmanhögskolan i Esbo och gick den biodynamiska linjen där och så blev det lite av allt, säger hon. När Katja sedan träffade Jukka, som hade utbildat sig till trädgårdsmästare och hortonom och bland annat studerat biodynamisk odling i Järna i Sverige, drabbades hon av örtodlingen med kraft. I år satsar Juholas för första gången på direktförsäljning i större skala. I Rosenhagen, bakom Svartå slott, säljs ett hundratal örtplantor och ett femtiotal grönsaksplantor samt trädgårdsrekvisita. Företaget har vuxit med åren, för efterfrågan på välmående ekologiskt odlade plantor finns. Och när den brådaste säsongen är över ska paret satsa ytterligare och öppna en liten butik - med souvenirer som köptes i Kambodja i vintras, trädgårdsattiraljer samt lokal konst och hantverk.

Kyndel i smöret
Bland grannarna har Katja Juhola gjort succé med sitt örtsmör. Och bäst som vi står i växthuset kommer en av dem in och undrar om Katja kan komponera en bukett örter. Till smör. Visst. Katja Juhola kliver försiktigt omkring bland örtlådorna och kniper av en kvist här och en topp där. Växterna mår bra av att toppas, då förgrenar de sig bättre.
Tidig start
För handelsträdgården startar säsongen i januari när de första fröna sås och plantorna drivs under växtlampor, hemma i rumsvärme. I mars sås purjo, selleri, jordgubbsplantor och örter. Många växter sås i omgångar så att man har plantor att sälja under en längre period. De frostömma - gurka och squash - sås till sist. Trots att Juholas kan erbjuda grönsaksplantor av cirka femtio sorter är det de drygt hundra örterna som har huvudrollen. Varje år försöker man erbjuda något nytt och de senaste åren har många tropiska örter hittat till Rosenhagen. Citronverbena, eller lippia som den också kallas, kan med fördel användas som teört. En kvist i vattenkannan till lunch ger en frisk citronsmak. Den tropiska örten fungerar också som fiskkrydda, i gräddfilssås och vid bakning. Ute i trädgårdslandet kan den under en fin sommar växa sig en halv meter hög och blomma med små vita blommor. En ört som mer gläder ögat och näsan än smaklökarna är den silvergröna curryörten. Den curry som säljs i affärerna är en kryddblandning, medan curryörten i kruka mer är ett fint inslag i doftträdgården. Genom att lägga en kvist i oljeflaskan kan man ändå få doften att blomma när man steker med oljan.

Indisk mynta och jordgubbsspenat
För två år sedan gjorde kryddtagetesen succé och i år erbjuder man bland annat indisk mynta, Saturea douglasii. Ett annat fynd är vaniljgräset som smakar bittermandel. - Och så har vi sått jordgubbsspenat eftersom folk har frågat efter den. Bladen används som spenat och bären som jordgubbar, säger Katja Juhola. Juholas säljer sina örter som ettåriga, men flera av dem kan övervintra. En av kunderna har fått citronverbenan, som egentligen är en perenn, att övervintra i garaget med en temperatur på cirka 10 grader genom att börja vattna plantan i januari. Tangerinsalvian har också övervintrat i kruka på kall vind.

Hitta till Juholas i Rosenhagen: Åk mot Svartå slott och vik in på Trädgårdsvägen bakom slottet. Växthuset är åtminstone öppet vardagar kl. 8-16.30 och lördagar kl. 10-14. Tfn: 050 5245158.

Katjas tips