Kotipuutarha-lehti 18.03.2004
Sitruuna ja anis maistuvat uutuusyrteissä
Uudet yrtit ovat helppohoitoisia ja satoisia. Ne sopivat erinomaisesti myös ruukku- ja tuoksupuutarhan istutuksiin. Katja ja Jukka Juhola viljelevät melkoista taimivalikoimaa luomupuutarhassaan Mustion linnan kupeessa. Suosituimmat yrtit ovat edelleen basilika, timjami, sitruunamelissa, persilja ja kreikkalainen oregano, mutta erikoisten yrttien kysyntä kasvaa koko ajan. - Vielä kymmenen vuotta sitten tunnettiin vain tavallisimmat yrtit, mutta nyt kysytään esimerkiksi thaimaalaiseen keittiöön kuuluvaa lippiaa ja sitronellaheinää. Monet eivät viitsi etsiä kylvettyjä pikkutaimia rikkaruohojen seasta, joten esimerkiksi tillin taimia ostetaan paljon. Jopa porkkanoiden taimia on kyselty, luomuviljelijä Katja Juhola kertoo. Kevään taimimyynnissä on kymmeniä tuhansia yrttien, kukkien ja vihannesten tainta. Yrttilajeja ja -lajikkeita on yhteensä satakunta. Esimerkiksi tavallisen timjamin lisäksi kasvatetaan kirjavalehtisiä, amppeliin sopivia ja appelsiinin makuisia lajikkeita. Tänä vuonna puutarhalla viljellään ensimmäistä kertaa stevian (Stevia rebautiana) taimia. Sen lehdet maistuvat sokerisen makeilta. Lehtijauhe tuo leivonnaisiin ja juomiin makeutta ilman kaloreita.

Katjan keittiössä kokeillaan
Omassa keittiössään Katja ei kaipaa reseptejä. Hän on luova kokki, joka nauttii uusista makuelämyksistä. Salaattikastikkeeseen hän valitsee runsaasti yrttejä. Lippia, timjami, basilika, ruohosipuli ja ranskalainen rakuuna ovat kastikkeen perusyrttejä, joita Katja täydentää tai vaihtelee salaattiainesten mukaan. Pestoon hän silppuaa basilikan lisäksi myös villirucolaa, oreganoa ja kynteliä. Katjan oma suosikkibasilika on thaibasilika, joka nimensä mukaisesti kuuluu thaimaalaisen keittiön mausteisiin. Myös ranskalainen rakuuna kuuluu Katjan omiin mielimausteisiin. Tavallisten meiramin ja ampiaisyrtin Katja soisi tulevan nykyistä suositummiksi, sillä siniliila-valkeakukkaisen yrtin lehdissä on hieno sitrusaromi. Katja on kiinnostunut yrttien esteettisen ja kulinaarisen puolen lisäksi myös lääkinnällisistä vaikutuksista. Hän hoitaa flunssaa mukillisella yrttiteetä. Yleensä pannuun päätyvät iisoppi, timjami ja salvia ja maun vuoksi minttu ja sitruunamelissa. Katjalle maistuvia teeyrttejä ovat yrtti-iiso (”anisiiso”) ja saksankirveli, joka antaa tuoreena juomaan miellyttävän aniksenmaun. Vuoriminttu on hieno teeyrtti yksinään tai sekoituksissa.

Tuulahdus anista ja ananasta
Tuoksusamettikukka (Tagetes lucida) on yksivuotinen, jämäkkävartinen, alle metrin korkuinen ja hyvin nopeakasvuinen laji. Maku muistuttaa ranskalaista rakuunaa, mutta sen aniksen maku on voimakkaampi. Taimimyynnissä kasvi onkin ollut myynnissä samettirakuunan nimellä. Kiiltävä, nahkea ja tumma lehti on kaunis myös koristeena. Tuoksusamettikukan kasvatus on helppoa. Lippia (Lippia citriodora/Aloysia triphylla) on sitruunanmakuinen yrtti, jota kutsutaan toisinaan myös sitruunaverbenaksi. Puuvartinen ja isokokoinen laji ei talvehdi meillä. Lippia sopii teeyrtiksi ja kalaruokiin, sillä sen lehtien sitruuna-aromi on erittäin voimakas. Yrtti kestää hyvin keittämistä ja kuivaamista. Lippia on erinomainen jäätee- ja teeyrtti. Vuoriminttu (Pycnanthemum pilosum) on talvehtinut hyvin Mustiossa. Reilun puolen metrin korkuinen laji leviää hyvin hillitysti eikä sen leviämisestä tule ongelmaa piparmintun tapaan. Sen itävyys jää yleensä alhaiseksi. Vuoriminttu on arvokas teeyrtti ja hyvä mehiläiskasvi. Sitä käytetään piparmintun tapaan. Punakukkainen ananassalvia (Salvia elegans cv. Tangerine) on kookas ja satoisa kasvi, joka ei talvehdi meillä. Juholat ovat käyttäeet kasvista nimeä tangerinsalvia suomenkielisen nimen puuttuessa. Viehättävä kasvi houkuttelee perhosia. Yrtti on omiaan myös tuoksupuutarhaan ja kulkureitin varrelle, sillä lehtien hipaisu tuo ilmaan sitrushedelmän ja appelsiinin tuoksun. Mauste lisätään ruokaan loppuvaiheessa, sillä sitruunainen maku häviää keitettäessä.

Pakastaminen on paras säilöntätapa
Reheväkasvuinen ananassalvia (Salvia elegans) muistuttaa edellistä, mutta sen lehdissä on ananaksen tuoksu. Ananassalvia sopii esimerkiksi raikkaisiin juomiin ja kanaruokiin. Yrtti on herkullista myös muiden kasvisten kanssa rullalle käännettävässä pitsassa.

Kotipuutarha 3/2004, teksti ja kuvat: Outi Tynys / Puutarhaliiton Kuva-arkisto