Basilika

Basilika

Yksivuotinen basilika on kylmänarka, eikä se pärjää avomaalla halla-aikoina. Basilika tarvitsee lämpimän ja valoisan kasvupaikan, ja sitä pitää kastella usein, mutta ei liikaa. Mullan pitää olla ravinteikasta.

Basilika on peräisin Aasian ja Afrikan trooppisista osista. Basilika kasvaa 20–60 sentin korkuiseksi ja sillä on 1,5–5 sentin pituiset ja 1–3 sentin levyiset lehdet. Usein basilika on vihreä, mutta myös violetit ja purppuraiset lajikkeet ovat yleistyneet. Usein vihreällä basilikalla on valkoiset kukat ja violetilla vaaleanpunaiset. Basilikalla on vahva, läpitunkevan makea tuoksu.

Satoa korjataan latvomalla: latvasta katkaistaan pätkä kolmannen lehtiparin jälkeen. Jos ottaa vain yksittäisiä lehtiä, basilika kasvattaa vartta, muttei uusia lehtiä. Pääsato kerätään ennen kuin basilika alkaa kukkia. Kukinta voi kitkeröittää maun.

Useiden basilikan muotojen siemenet muuttuvat kostuttaessa gelatiinisiksi, ja niitä käytetään aasialaisten juomien ja jälkiruokien hyydyttämiseen. Siemeniä myös käytetään yrttiliköörien valmistuksessa. Suomessa basilikaa on käytetty myös lääkkeenä kuningassalvassa (unguentum basilicum nigrum). Välimeren maissa maustebasilikan tiedetään vahvistavan sydäntä, helpottavan ruoansulatusta ja lievittävän masennusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: